Nieuws door de Redactie

Jeugdzorg Nederland: ‘Rust en regelmaat steeds verder uit beeld’

De ‘rust en regelmaat’ in de jeugdzorg die minister Hugo de Jonge (VWS) beloofde bij zijn eerste Kamerdebat, raakt steeds verder uit beeld, zegt Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland in zijn eindejaarscolumn:

Als ik nu om me heen kijk zie ik stress, chaos en wanorde. We lopen tegen het einde van het jaar en op veel plekken wordt nog onderhandeld over de zorgcontracten voor volgend jaar. Met als voorlopig dieptepunt het bestuurlijk moeras in Noord Holland. Die tot nu toe alleen maar verliezers kent. Onduidelijk is nog hoe de continuïteit van de (gesloten) jeugdzorg daar geborgd is in 2019. Het jaar dat over 18 dagen begint.

We hebben het niet over bedrijven die producten leveren, aldus Spigt, ‘maar over organisaties die zorg bieden aan kinderen met grote problemen; aan de kwetsbaarsten in onze samenleving, de generatie die nog een hele toekomst voor zich heeft.’

Partnerschap

Spigt roept daarom gemeenten op te stoppen met hun ‘de inkoopdogma’s’ waaraan de zorg ‘kapot’ zou gaan. In plaats van competitieve aanbestedingsprocedures, zouden gemeenten en zorgverleners betekenisvolle partnerschappen moeten aangaan:

Laten we partnerschap echt als uitgangspunt nemen, dus in gesprek gaan in plaats van in onderhandeling, en samen kijken hoe we vandaaruit afspraken kunnen maken over zorg en zorgvernieuwing en over de goede dingen die in alle actieplannen staan. Want daar komen we nu niet aan toe. Die plannen zijn er niet om rust, orde en regelmaat te bereiken; die zijn er om, als de rust er is en alle randvoorwaarden op orde, aan de goede dingen te werken. Aan nog betere hulp en opvoedondersteuning. Ik hoop al in 2019.

Lees de volledige column hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *