Nieuws door de Redactie

Informele mentor beter en goedkoper

Informele mentoren uit de directe omgeving (oom, tante, vriend of buurman) zijn van groot belang voor jongeren met complexe problematiek. Dat concludeert Levi van Dam in zijn promotieonderzoek over de JIM-aanpak (JIM staat voor door de Jongere Ingebrachte Mentor; voorheen Jouw Ingebrachte Mentor).

‘Om jongeren met complexe problematiek succesvol te kunnen behandelen, moet de leefomgeving het uitgangspunt zijn en dient er te worden samengewerkt met het sociaal netwerk,’ vertelt Van Dam. De JIM kan iedere volwassene uit de omgeving van de jongere (12-23 jaar) zijn.

‘De resultaten van mijn onderzoek laten zien dat samenwerking met informele mentoren uithuisplaatsing kan voorkomen bij jongeren met complexe problematiek. Dat is pure winst, omdat we hiermee een alternatief bieden voor een ingrijpende en kostbare maatregel. Tegelijkertijd weten we nog onvoldoende voor welke jongeren dit werkt en hoe duurzaam de effecten zijn,’ aldus Van Dam.

Er kunnen ook nadelige aspecten aan de JIM-aanpak zijn verbonden. Jongeren ervaren de JIM als een bondgenoot, maar deze kan ook nieuwe spanningen veroorzakenngen. Bijvoorbeeld doordat jongeren bang zijn om afgewezen te worden door hun beoogde JIM of doordat ouders de inmenging van een JIM niet waarderen.

Van Dam verdedigt zijn proefschrift op vrijdag 14 december aan de Universiteit van Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *