Nieuws door de Redactie

Opsteker voor gemeenten: jeugdzorginstelling Transferium vangt bot bij rechter

Gisteren verloor de gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard het kort geding dat de instelling aanspande tegen achttien Noord-Hollandse gemeenten die de regionale zorg voor zeer kwetsbare jongeren na een openbare aanbesteding aan een andere aanbieder hadden gegund.

Het gevolg van de beslissing van de Rechtbank in Amsterdam is dat Transferium in de nabije toekomst, vermoedelijk volgend jaar, het grootste deel van zijn 72 inwonende jongeren zal verliezen. Concurrent Horizon, die nog niet eerder in regio actief was, zal de gesloten jeugdzorg Noord-Holland begin 2019 opstarten. De huidige cliënten van Transferium mogen nog wel hun behandeling op de vertrouwde locaties afmaken.

John Does, de verantwoordelijke wethouder in Heerhugowaard, stelde dat namens de achttien gemeenten dat snel afspraken kunnen worden gemaakt over de continuïteit van de bestaande zorg die de onrust bij jongeren en ouders en overige betrokkenen spoedig zullen wegnemen.

Voor gemeenten die bestaande vormen van jeugdzorg flink willen veranderen, is de uitspraak goed nieuws, zo zegt NRC:

[…] de uitspraak is een steun in de rug voor gemeenten die de jeugdzorg willen vernieuwen, precies zoals het Rijk verlangde toen het de jeugdzorg in 2015 overhevelde naar lokaal niveau. Ja, zegt de rechterlijke macht nu: zelfs de zorg voor de moeilijkste jongeren die op zich een prima onderkomen hebben, mag drastisch op de schop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *