Nieuws door de Redactie

Effectiviteit verplichte screening kindermishandeling ‘dramatisch’

De effectiviteit van de verplichte screening op kindermishandeling voor artsen is zodanig slecht dat deze beter kan worden afgeschaft. Dat zei kinderarts en hoogleraar sociale kindergeneeskunde Elise van de Putte deze week tijdens het Jaarcongres Huiselijk Geweld in Ede.

Eind vorig jaar bleek al dat de vragenlijst tot veel onterechte verdenkingen leidt: op elke 100 verdenkingen waren er maar liefst 92 onterecht.

Daarnaast zorgt de verplichte screening er niet voor dat kinderen die wél slachtoffer zijn van kindermishandeling tijdig worden herkend. Van 55.000 kinderen die door huisartsenposten met behulp van een speciale vragenlijst werden gescreend, werden er slechts negen aangemeld bij Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Uit deze groep werden 478 kinderen later toch nog via een andere weg bij het meldpunt aangemeld.

Hoewel een melding van kindermishandeling bij Veilig Thuis niet hetzelfde is als een constatering, blijkt toch dat bij 93% van alle meldingen wel degelijk sprake is van kindermishandeling. Hierdoor is het aannemelijk dat de screening opvallend veel kindermishandeling mist, aldus Van de Putte.

Omdat de verplichte screening gevallen van kindermishandeling nauwelijks opspoort, maar wel tot veel valse verdenkingen leidt, stelt Van de Putte voor de brede screening af te schaffen ten gunste van meer specifieke cursussen in het herkennen van kindermishandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *