Nieuws door de Redactie

Verleden in institutionele zorg kan sociale uitsluiting jongeren vergroten

Het vinden van een baan, het aangaan van stabiele sociale relaties, acceptatie door de maatschappij: het is een uitdaging voor vele jongeren wereldwijd. Voor kwetsbare jongeren die de zorg verlaten, is het vaak nóg lastiger. Dat blijkt uit onderzoek van SOS Kinderdorpen dat werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.

Meer dan 340 jongeren uit zes verschillende landen (Nederland, Guatamala, Indonesië, Ivookust, Kenia en Malawi) deden mee aan het onderzoek. De jongeren zeiden onder andere dat zij last hebben van stigmatisering, het gevoel hebben anders te worden behandeld, moeite hebben met het maken van zelfstandige beslissingen en vaak het idee hebben niet goed voorbereid te zijn op een zelfstandig bestaan.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de veelvoud aan overgangen binnen de zorg, en dus het zorgverleden, de belangrijkste oorzaak vormt van die gevoelens van stigmatisering en sociale uitsluiting.

De gedetailleerde uitkomsten van het onderzoek zijn hier per land te vinden.

De onderzoeksresultaten die betrekking hebben op jongeren in Nederland gaan vergezeld met verschillende aanbevelingen voor zowel zorgorganisaties als beleidsmakers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *