Nieuws door de Redactie

Jeugdzorg Nederland slaat alarm over te lage tarieven jeugdbescherming

De tarieven die gemeenten betalen voor jeugdbescherming liggen bijna 14% onder de norm die eerder door Berenschot in opdracht van VNG en Jeugdzorg Nederland werd berekend. De Gecertificeerde Instellingen, die de jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren, komen daardoor in 2019 naar verwachting 39 miljoen euro tekort. Dat zegt Jeugdzorg Nederland op basis van de ‘Monitor Fair Tarief’ die Berenschot in opdracht van de sector opstelde.

Het gevolg van de te lage tarieven is dat de continuïteit en de kwaliteit van de jeugdbescherming in gevaar komen, zegt Jeugdbescherming Nederland. Acht van de veertien Gecertificeerde Instellingen kampen met een dalende liquiditeit. Ook neemt het financiële weerstandsvermogen van de Gecertificeerde Instellingen af. Er is onvoldoende geld te investeren in het verbeteren van de zorg, terwijl dit door de veranderende omstandigheden wel nodig is, waarschuwt René Meuwissen, vice-voorzitter Jeugdzorg Nederland:

Jeugdbeschermers krijgen te maken met steeds complexere problematiek, met een heftige emotionele lading en ingewikkelde juridisering. Dit is inherent aan het werk van de jeugdbeschermer, maar dat maakt het er niet minder zwaar op. Reorganisaties en bezuinigingen hebben hun sporen achtergelaten. Het is steeds moeilijker om nieuw personeel te vinden op de krappe arbeidsmarkt en het verloop van personeel is relatief groot, omdat het werk zo complex is. Er dreigt een vicieuze cirkel te ontstaan, waarbij de grens nu eigenlijk al bereikt is. De tarieven voor jeugdbescherming waren en blijven te laag om het tij te keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *