Nieuws door de Redactie

Merendeel meldingen van kindermishandeling in Rotterdam blijft te lang liggen

Het regionale Rotterdamse meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld Veilig Thuis kampt structureel met grote achterstanden. Signalen van mishandeling worden maar in een kwart tot een derde van de gevallen binnen de wettelijke termijn beoordeeld en afgehandeld. Dat meldt Rotterdams online magazine Vers Beton.

Problemen doen zich zowel voor bij de eerste triage van meldingen, die volgens de wet binnen vijf dagen moet plaatsvinden, als bij de daaropvolgende interventies. Tot en met september had Veilig Thuis dit jaar maar 19 tot 25 procent van zijn interventies binnen de wettelijke termijn van tien weken afgehandeld. Duidelijke noodgevallen zouden na de eerste screening wel direct worden opgepakt, aldus Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond.

Een belangrijke reden voor het ontstaan van de achterstanden was lange tijd het tekort aan medewerkers. Door de zwaarte van het werk waren er veel ziekmeldingen en was er een groot verloop van personeel. Op dit moment zijn alle vacatures weer vervuld, maar veel personeel is relatief nieuw en onervaren.

Debbie Maas, bestuurder van Veilig Thuis in de regio Rotterdam: ‘Wij zijn ook niet tevreden over hoe het nu gaat. Medewerkers werken superhard, maar het was steeds een kip-ei-probleem. Door ons te richten op de oude meldingen, stapelden de nieuwe meldingen zich weer op. Om dat te veranderen, hebben we sinds drie weken de hele organisatie totaal anders ingericht, om de meldingen effici├źnter te verwerken. Ook werven we meer mensen en vragen we extra geld van de gemeente. Het is terecht dat we er onder een vergrootglas liggen, maar geef ons een kans om er te komen.’

Lees het volledige artikel hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *