Nieuws door de Redactie

Jeugdzorginstelling daagt Noord-Hollandse gemeenten voor de rechter

De gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard heeft een kort geding aangespannen tegen achttien gemeenten in Noord-Holland. De aanbieder maakt bezwaar tegen de uitkomst van een openbare aanbesteding, waardoor ruim hondervijftig kwetsbare jongeren waarschijnlijk buiten de eigen regio moeten worden geplaatst.

De aanbesteding is door de gemeenten voorlopig gegund aan de jeugdhulpleverancier Horizon die in Noord-Holland Noord geen gesloten jeugdzorginstelling heeft. Transferium wil nu dat de bovenregionale aanbesteding wordt stopgezet in het belang van de jongeren.

‘Onomkeerbaar’

Vrank Post, directeur van Transferium:

Het kan niet zo zijn dat een papieren aanbesteding de in tien jaar opgebouwde kennis en expertise in één klap vernietigt. De rust, het veiligheidsgevoel en het vertrouwen dat jongeren in de gesloten jeugdzorg zo hard nodig hebben, wordt hiermee weggehaald. Daarnaast dreigt sluiting van onze locatie Transferium, de enige gesloten jeugdzorginstelling in Noord-Holland. Het kost een ander van buiten de regio jaren voordat deze een hecht en goed functionerende samenwerking rond de jongeren in de gesloten jeugdzorg heeft opgebouwd. Die tijd hebben de jongeren niet. De consequenties zijn enorm en onomkeerbaar.

‘Belang van het kind in plaats van marktwerking’

Peer van der Helm, Lector Residentiële Jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden:

Door te kiezen voor aanbesteden als inkoopmodel, vaak voor een korte periode, sleutelen we iedere keer aan de infrastructuur van de jeugdhulp. Daarmee gaat heel veel energie, tijd en geld niet naar het verbeteren van de hulp aan de meest kwetsbaren in de samenleving.

De extreem moeilijke groep jongeren in de gesloten jeugdzorg zouden nooit onderwerp van aanbesteding mogen zijn. Veel van deze kinderen hebben al meerdere instellingen achter de rug, soms zelfs tientallen in korte tijd. Daardoor wordt hun gedrag iedere keer moeilijker en worden ze uiteindelijk onbereikbaar voor hulpverlening. Sommigen proberen zichzelf van kant te maken. In Transferium hebben ze uiteindelijk wel de stabiliteit gekregen. Wanneer we deze kinderen weer moeten verplaatsen kan dit voor sommigen de druppel zijn. We moeten in het belang van het kind denken, in plaats van in marktwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *