Nieuws door de Redactie

Aantal plaatsingen gesloten jeugdzorg daalt in eerste helft van 2018

Het aantal jongeren dat wordt geplaatst in instellingen voor gesloten jeugdzorg, de JeugdzorgPlus, is in de eerste helft van 2018 gedaald in vergelijking met het eerste half jaar van 2017. In de eerste zes maanden van dit jaar ging het om 846 jongeren. In dezelfde periode een jaar eerder werden er 991 in de zogeheten JeugdzorgPlus geplaatst.

Het is voor het eerst sinds 2015 dat de instroom in de JeugdzorgPlus een daling laat zien.

‘De afgelopen jaren steeg het aantal plaatsingen in de JeugdzorgPlus,’ aldus Bas Timman, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland. ‘Het is positief dat die stijging nu is omgezet in een daling, maar het is nog te vroeg om daar harde conclusies aan te verbinden. Ik ben benieuwd hoe de cijfers over heel 2018 er uit zullen zien.’

Timman: ‘De cijfers zijn interessant, maar geven geen informatie over de achtergrond van deze daling. Wordt al eerder de juiste hulp geboden, zijn nieuwe kleinschalige alternatieven succesvol, of stokt juist de toegang? Er zijn verschillen tussen regio’s en er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor de daling. Uit deze cijfers kunnen we niet afleiden welke verklaring klopt. Dit zou ook per regio kunnen verschillen.’

Wel is opvallend dat het aandeel van plaatsingen zonder kinderbeschermings- of jeugdreclasseringsmaatregel hoog blijft en verhoudingsgewijs zelfs iets toeneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *