Artikelen door de Redactie

‘Jongeren kunnen baat hebben bij sexy avonturen op sociale media’

Dat zegt Marijke Naezer, die onlangs promoveerde op het onderwerp jongeren, seksualiteit en sociale medua, in een interview met de Volkskrant.

‘Er is veel te weinig aandacht voor de positieve rol die sociale media spelen in de seksuele ontwikkeling van jongeren,’ aldus Naezer:

De eenzijdige aandacht voor negatieve gevolgen leidt tot een vertekend beeld en irreële angst. Op basis daarvan gaan we van alles verbieden.

Daardoor ontneem je jongeren echter de kans om hun gezonde nieuwsgierigheid te volgen. Ik vergelijk het wel eens met het kopen van een auto. Dat laat je toch ook niet omdat er dagelijks ongelukken gebeuren?

Jongeren zijn over het algemeen trouwens juist best voorzichtig. Ze geven niet zomaar hun telefoonnummer aan iemand die ze online ontmoeten. Het contact verloopt vaak in stapjes. Een stelletje dat elkaar op een anonieme chatsite ontmoette, ging van die chatsite eerst naar Kik en Viber, en pas later naar WhatsApp. Zij haalde zelfs zijn foto’s door Google Reverse Image Search om te kijken of ze niet nep waren.

En als het toch misgaat, bijvoorbeeld doordat iemand naaktfoto’s doorstuurt, is er te weinig aandacht voor het aanspreken van de daders, zegt Naezer:

Verreweg de meeste jongeren die ik sprak vinden het absoluut niet normaal om foto’s van anderen door te sturen. Vaak zijn dat trouwens geen naaktfoto’s, maar een ander type sexy foto’s: met inkijk, of met een handdoek om. De meeste foto’s en filmpjes worden helemaal niet verder verspreid. En als het wel gebeurt, doen we te veel aan victim blaming. Dan horen jongeren alleen: zie je wel, het is je eigen schuld. Daar help je de slachtoffers niet mee, integendeel. Laten we niet vergeten dat er maar één schuldige is: de pleger. Díe moet je aanspreken, dat gebeurt nu veel te weinig.

Je moet dat soort incidenten juist aangrijpen om het daar met jongeren over te hebben, is mijn advies. Dus: wat doe jij als je zo’n foto krijgt? Welke verantwoordelijkheden brengt dit met zich mee? Zorg dat je geen pleger wordt van seksueel overschrijdend gedrag!

Lees hier het volledige interview met Marijke Naezer in de Volkskrant.

Lees ook het uitgebreidere artikel Liefde, lust & leren: jongeren en seksualiteit op social media dat Marijke Naezer in 2015 over dit onderwerp schreef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *